Herken je dat gevoel wanneer je een website bezoekt en de call-to-action (CTA) knoppen lijken te schreeuwen om aandacht, maar op een rommelige en verwarrende manier? Je bent niet alleen! Te vaak kom ik deze chaos tegen op het web. Maar maak je geen zorgen, want in dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je je conversieratio van je call-to-actions kan verbeteren.
Je kan CTA’s op verschillende manieren inzetten. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van knoppen, tekstlinks, formulieren, popups en zelfs afbeeldingen. Vaak worden knoppen het meest gebruikt als call-to-action, daarom ga ik met dit element verder in dit artikel.
1. Maak het visueel aantrekkelijk
Een CTA visueel aantrekkelijker maken kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen naar de CTA trends die gelden voor in jouw niche.
Eerst en vooral moeten we ervoor zorgen dat die knop of tekst knalt tegen de achtergrond. Geen saaie kleuren hier, nee! We gaan voor een kleur die lekker contrasteert met de rest van de pagina. Denk aan een knalrode knop op een blauwe achtergrond, of misschien een vrolijke gele tekst op een groene achtergrond. Zo springt die CTA er echt uit! Daarnaast is het belangrijk om de verhouding tussen de knop en de pagina goed in de gaten te houden, we willen namelijk niet dat je knop de hele pagina overneemt.
Bovendien werkt het altijd goed om hover animaties toe te voegen aan jouw CTA. Dit houdt in dat je knop bijvoorbeeld van kleur verandert als je er met je muis overheen gaat. Hierdoor zal je knop beter opvallen en zal de conversieratio van de knop ook verbeteren.
2. Gebruik de juiste bewoording
Naast de visuele aantrekkelijkheid van jouw CTA is het ontzettend belangrijk dat jouw CTA de juiste tekst heeft. Vaak zie ik op websites lange CTA-teksten voorbij komen, dit werkt niet! Het is belangrijk om jouw knop een korte en duidelijke tekst te geven die de bezoeker meteen verteld wat de actie is wanneer er op de knop wordt geklikt. Hiervoor heb ik een paar trucjes:
- Gebruik actiewerkwoorden: Geef je CTA een bepaalde actie, dit geeft een gevoel van beweging en stimuleren bezoekers om actie te ondernemen. Werkwoorden als “koop”, “probeer”, “Lees” en “bekijk” zijn hier goede voorbeelden van.
- Creëer urgentie: Maak de tekst zo dat het lijkt alsof de bezoeker iets belangrijks mist als ze niet meteen op die knop drukken. Bijvoorbeeld: “laatste kans”, “alleen vandaag” en “beperkte voorraad”.
- Personaliseer: Spreek de bezoeker direct aan en maak het persoonlijk. Gebruik “jij” of “je” om een gevoel van directheid en betrokkenheid te creëren.
3. Plaats de CTA strategisch
Nu heb je jouw CTA opgemaakt met mooie, felle kleuren, maar jouw CTA moet natuurlijk ook op een goede plek op jouw pagina staan. Hoe doe je dat precies? Het is belangrijk om je CTA te plaatsen op een plek waar bezoekers vaak kijken. Denk aan het einde van een blogpost, of net onder een productbeschrijving.
Ook kan je verschillende plekken testen om te zien wat het beste werkt. Misschien vinden mensen die CTA wel nóg verleidelijker als hij bovenaan je pagina staat, of misschien werkt het beter als hij aan de zijkant hangt.
4. Zorg voor afwisseling in je CTA
Een effectieve strategie voor het maximaliseren van betrokkenheid en conversies op een website is het slim afwisselen van verschillende soorten CTA’s. Door variatie te bieden in de manieren waarop gebruikers worden aangemoedigd om actie te ondernemen, kan de impact van deze aanmoedigingen worden vergroot.
Een veelvoorkomende benadering is het gebruik van verschillende CTA-formaten op verschillende delen van de website. Bijvoorbeeld, op een productpagina kan een knop met de tekst “koop nu” of “toevoegen aan winkelwagen” worden geplaatst om directe aankopen aan te moedigen. Tegelijkertijd kan een subtiele tekstlink onderaan een blogpost worden gebruikt om lezers aan te moedigen meer te ontdekken over gerelateerde onderwerpen.
Door te spelen met verschillende soorten CTA’s, zowel in formaat, toon, stijl als plaatsing, kunnen website-eigenaren de betrokkenheid van gebruikers verhogen en de kans op conversies vergroten. Het is een kwestie van het begrijpen van het publiek en het bieden van relevante en overtuigende oproepen tot actie op het juiste moment.
5. Blijf experimenteren
Last but not least, blijf experimenteren! Wat voor de ene website werkt, werkt misschien niet voor de jouwe. Test verschillende ontwerpen, teksten en plaatsingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw publiek.
Dus, investeer de tijd en moeite om je CTA’s te finetunen. Blijf leren van je publiek en pas je strategieën aan om hun gedrag en voorkeuren te blijven aanspreken. Met deze aanpak zul je merken dat je niet alleen meer klikken genereert, maar ook meer betrokkenheid en conversies.